Midzomergracht Festival 2018

Midzomergracht Festival 2018

Wat was het een week! En voor ons een extra bijzondere week omdat de week voor ons ging om verbinding. Verbinding in Utrecht, verbinding binnen de queer-community en daarin specifiek de verbindingen tussen verschillende Utrechtse organisaties. Samen staan we sterk, samen komen we uit bestaande hokjes, samen zijn we trots.

Allereerst feliciteren we natuurlijk de geweldige organisaties van het Midzomergracht Festival en de Utrecht Canal Pride. Organisaties die elkaar versterken en Utrecht grootschalig op de kaart zetten. Iets wat nog flink nodig is als we de lijst met lhbt-vriendelijkste steden moeten geloven. Een plek in de lijst is natuurlijk positief, maar een 77e plek biedt nog voldoende ruimte tot verbetering. Het vraagt des te meer om de verbinding. Verbinding niet alleen binnen de queer-community, maar juist ook daarbuiten. Een prachtige samenwerking hierin vind ik de MZG Out&Proud filmweek, waarin wij samen met Anteros meegewerkt hebben de week te realiseren. In deze filmweek is samengewerkt met alle grote (commerciële) filmhuizen en bioscopen van Utrecht. Een week waarin niemand om onze verhalen heen kon en waarbij de zalen massaal zijn volgestroomd.

Dan de Utrecht Canal Pride zelf. Nog nooit heeft de Oudegracht een grotere diversiteit gezien dan 16 juni van dit jaar. Boten van organisaties waar ik persoonlijk het bestaan niet eens van wist. Het wij-gevoel was groot, maar de verdeeldheid voor mij ook extra zichtbaar. Ik denk dat we voor een opgave staan om de enorme vertegenwoordiging binnen onze community te verbinden. De veiligheid van onze eigen bubbel of eigen hokje zorgt ervoor dat we elkaar weinig zien en dus te weinig begrijpen. Onze community zou als geen ander elkaar moeten begrijpen en elkaar moeten steunen, maar is nu misschien verdeelder dan ooit.

Laten we hopen dat de verbindingen die weken als deze brengen doorgezet worden in het hele jaar, in meerdere steden en bovenal landelijk en laten we meer trots op elkaar zijn dan alleen op onszelf.

Jonnie Paling
Voorzitter Jonge Utrechtenaers